Skip to main content

Zakaj je piling kože tako pomemben?

Zakaj je piling kože tako pomemben?

Nihče ne želi imeti puste in suhe kože brez sijaja. Če je vaša koža ravno takšna, pa na srečo obstajajo rešitve, ki vam bodo v pomoč.

Piling kože je preprosta tehnika, ki sega v starodavni Egipt. Od takrat ostaja ključ do uspeha za zdrav in lep obraz. Z odstranjevanjem odmrlih celic in umazanije s kože se pojavi nova plast sijoče kože.

Obstaja veliko različnih izdelkov za piling kože, zato je pomembno vedeti, kako vplivajo na vašo kožo. Če opazite, da je vaš obraz po robovih nekoliko hrapav, vas bo zagotovo zanimalo, zakaj je piling kože ključnega pomena.

Kaj je piling kože?

Epidermis ali površinska plast kože (povrhnjica) je sestavljena iz petih podplasti. V najgloblji plasti se rodijo nove kožne celice. S staranjem se te celice pomaknejo do zgornje plasti. Nato po navadi naravno odpadejo, da se omogoči nastanek nove kože, ki je bolj gladka in ima homogeno pigmentacijo.

Zdrava koža odpravi neverjetno količino od 30.000 do 40.000 odmrlih celic na minuto. Resnica pa je, da ta proces običajno upočasnijo različni dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, hormonska nihanja in staranje. Z odložitvijo tega procesa se na koži začnejo kopičiti odmrle celice, zaradi česar je videti groba in brez sijaja. Če ostanejo predolgo, vam lahko zamašijo pore, kar povzroči številne težave, kot so madeži in izrazne gubice.

que es la exfoliacion

Poskusite piling, ki bo odstranil odmrle celice in ustvaril prostor za novo kožo. Piling kože pomaga tudi drugim izdelkom za nego kože delovati učinkoviteje.

Vrste pilingov za kožo

Pilingi so običajno razdeljeni v dve skupini: mehanski in kemični.

Mehanski pilingi

Mehanski pilingi ročno odstranijo odmrle celice s kože, tako da na površino nanesejo grobe sestavine, kot so sladkor, mikrogranule, riževi otrobi v prahu ali semena jojobe. Masaža izboljša mikrocirkulacijo in limfno drenažo, posledica pa je bolj žareča polt.

Medtem ko tretma ponuja takojšen odličen učinek, ima lahko tudi svojo slabost: če piling vsebuje preveč neenakomernih delcev in se ob nanosu močno drgnete, lahko mehanski piling na koži povzroči mikro poškodbe, namesto da bi zagotovil čudovito polt.

Tovrstnim težavam se lahko izognete tako, da se odločite za izdelke z gladkimi in zaobljenimi delci, ki jih nežno nanesete.

Kemični pilingi

Kemični pilingi pa delujejo tako, da razgrajujejo medcelično »lepilo«, ki skupaj drži odmrle kožne celice. Z razbijanjem teh vezi se izločijo odmrle celice, ki omogočajo, da nova koža pride na površje.

Čeprav se sliši zastrašujoče, so lahko kemični pilingi še posebej blagi: sestavljeni so iz majhnih deležev naravnih kislin in encimov, pridobljenih iz hrane.

Poskusite pilinge, ki vsebujejo alfa hidroksi kisline, kot so mlečna kislina (pridobljena iz kislega mleka), glikolna kislina (sladkorni trs) in vinska kislina (grozdje).

Mastna koža ali koža nagnjena k odpiranju por in madežev dobro reagira na salicilno kislino: beta hidroksi kislina (BHA) je topna v olju, ki lahko prodre tudi v zamašene pore kože. Za izboljšanje obnove in pomlajevanje celic izberite neoglukozamin. Gre za kemični piling »dva v enem«, ki vlaži kožo in hkrati zmanjšuje hiperpigmentacijo.

Tudi kemičnih pilingov med nanašanjem ni treba drgniti. Tako lahko prodrejo v najgloblje plasti kože in pospešijo obnovo celic, ne da bi jih bilo treba drgniti, kar je koristno za občutljivo kožo.

exfoliantes quimicos

Spoznajte področja obraza

Imate mastno T- cono ali odprte pore? Imate običajno kronične mozolje okoli nosu? Za problematična območja je priročno uporabljati močnejše izdelke za piling. Tistemu delu obraza lahko med pilingom namenite tudi več časa.

Po drugi strani pa je koža okoli oči in ustnic izredno občutljiva. Priporočljivo se je izogniti pilingu tega predela kože, razen če uporabljate izdelek, posebej za ta območja.

Ne pretiravajte s pilingom kože

Kot pri mnogih stvareh v življenju je tudi tu ključna zmernost. Konec koncev je število mrtvih celic, ki jih je treba odstraniti, omejeno. Če prekoračite to mejo in prekomerno luščite kožo, lahko poškodujete njeno naravno pregrado, kar povzroči draženje, vnetje in škodo. Koža lahko postane tudi bolj občutljiva na sonce in izgubo vlage.

Začnite torej počasi in nato postopoma povečujte stopnjo pilinga, dokler ne pridete dva do trikrat na teden. Ključnega pomena je, da opazujete, kako se vaša koža obnaša in ravnate v skladu s tem. Ne pozabite, da je nova koža bolj krhka, zato potrebuje primerno zaščito pred soncem in vlaženje.

Zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo