Skip to main content

Glicerin za kožo: zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?

Glicerin za kožo: zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?

Če ste v zadnjem času preučevali sestavine nekaterih izdelkov za kožo, ste verjetno naleteli na eno pogosto sestavino: glicerin.

Čeprav poznate izdelke, v katerih je prisoten, se verjetno sprašujete, kakšne koristi ima glicerin v primeru suhe in razdražene kože. Odpravite svoje dvome. Pojasnili vam bomo vse, kar morate vedeti o tej čudoviti sestavini in o tem, kako ohranja vašo kožo sijočo.

Kaj je glicerin?

Glicerin ima neverjetne vlažilne lastnosti, ki so tako dobri, da ga lahko smatramo za vodni magnet. Glicerin spada v vrsto vlažilcev, znanih kot humektanti, ki so cenjeni zaradi svoje sposobnosti, da privlačijo in zadržujejo vlago. Ko glicerin vključite v svojo vsakodnevno nego kože, ta vpije vlago iz okolja, bodisi iz globljih delov kože bodisi zraka, s ciljem ustvarjanja bolj gladkega in uravnoteženega občutka v epidermisu (zunanje plasti kože).

Glicerin za suho kožo

Zaradi teh vlažilnih lastnosti je glicerin priljubljena sestavina izdelkov za nego kože, ki je dodan za dodatno vlaženje. Zato lahko glicerin najdete tako v izdelkih za čiščenje obraza kot tudi v izdelkih za nego las ali kremah za britje. Ker glicerin nima niti barve niti vonja, ga verjetno ne boste čutili, opazili pa boste njegovo učinkovitost.

 

glicerina para la piel seca

Učinkovitost glicerina za kožo

To pomeni, da v primeru suhe, luščeče se ali srbeče kože glicerin zagotovi potrebno vlaženje.

Za to poskrbi, ne glede na to, ali gre za suh zimski zrak ali poletno mokro vreme.

Tudi Ameriška akademija za dermatologijo priporoča glicerin za lajšanje suhih kožnih obolenj, zahvaljujoč njegovi sposobnosti mehčanja in vlaženja, kar pomaga izboljšati njen videz in elastičnost.

Prednosti glicerina se tu ne končajo. Glicerin lahko tudi pomaga koži, da si hitreje opomore.

Kako pogosto lahko uporabljate kozmetiko ki vsebujejo glicerin?

Eden najpomembnejših razlogov za vključitev glicerina v vsakodnevno nego kože je ta, da deluje zelo blago. Za razliko od drugih priljubljenih dermatoloških sestavin vsakodnevna uporaba glicerina ne draži kože, pravzaprav vlažilne lastnosti glicerina zmanjšujejo draženje, ki ga lahko povzročijo nekateri drugi izdelki, ki jih nanesete na kožo.

Več kot uporabljate izdelke z glicerinom, boljše rezultate boste dosegli. Za doseganje največje učinkovitosti sestavin na obrazu ali telesu morate izdelke nanašati, ko je koža še vlažna. Najboljše je, če jih nanesete takoj po umivanju ali prhanju, saj lahko vroča voda iz pipe ali tuša kožo izsuši, zato je za vzdrževanje ravnovesja kože potreben le dodaten odmerek vlaženja.

Če po odstranitvi brisače pozabite in začnete z rutino nege kože, bi bilo dobro, da se odločite za pršilo oziroma vodno meglo, ki kožo pripravi na kremo ali serum z glicerinom.

Na splošno je priporočljivo uporabljati vlažilce zraka za vzdrževanje vlažnosti v prostoru (njihova uporaba ni povezana z naknadnim nanašanjem vlažilcev).

Pomeni:

  1. American Academy of Dermatology. Dermatologists' top tips for relieving dry skin. Posvetoval v 11/08/2021.

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

ten uscat

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje