Skip to main content

Glosar Neutrogena®

Neutrogena® Slovar

Alfa hidroksi kislina: Spojina, ki se uporablja v nekaterih tonikih in drugih izdelkih, pripomore h globinskem čiščenju kože, odlušči in odstrani odmrle celice na površini kože ter spodbudi delovanje celic.

Androgeni: Hormoni, zaradi katerih koža proizvaja več olja.

Antioksidanti: Vitamini A, B, C in E delujejo antioksidativno in tako pomagajo izboljšati videz kože, ki je poškodovana zaradi prostih radikalov – molekul, ki lahko poškodujejo kožne celice in oslabijo podporno strukturo kože.

Akne: Znane so tudi kot telesne akne; nastanejo lahko, ko se pore zamašijo z odvečnim oljem ali odmrlo kožo. Včasih se stanje še poslabša z nošenjem tesnih oblačil ali težkih nahrbtnikov.

BB krema: Obarvana nemastna vlažilna krema Neutrogena®, ki vsebuje Essential Soy® za zmanjšanje videza madežev in sprememb v barvi kože ter za preprečevanje temnih madežev in drugih nepravilnosti na koži.

Benzoil peroksid: Sestavina, ki se uporablja v nekaterih izdelkih za zmerne ali cistične akne. Njena osnovna funkcija je uničevanje bakterij, ki povzročajo vnetje.

Beta hidroksi kislina: Spojina, ki se uporablja v nekaterih tonikih in drugih izdelkih, pripomore h globinskem čiščenju kože, odlušči in odstrani odmrle celice na površini kože ter spodbudi delovanje celic.

Cinkov oksid: Sredstvo za zaščito pred soncem s cinkovim oksidom omogoča zaščito pred sončnimi žarki. Nekatera sredstva za zaščito pred soncem vsebujejo titanov dioksid, ki deluje na enak način in ponuja zaščito pred sončnimi žarki, ki škodujejo koži.

Kolagen: Sestavni del kože, ki pomaga kožo ohraniti napeto in prožno. S starostjo se zaloga kolagena v koži zmanjšuje.

Elastin: Sestavni del kože, ki jo pomaga ohraniti napeto in prožno. S starostjo se zaloga elastina v koži zmanjšuje.

Glicerin: Vlažilna sestavina, ki veže in zadržuje vlago. 

Helioplex: Z blagovno znamko Neutrogena® zaščitena sestavina, ki zagotavlja širok spekter zaščite pred soncem. Izdelek je fotostabilen, zato ponuja dolgotrajnejšo zaščito pred kožnim rakom in poškodbami, nastalimi zaradi sonca, ki lahko povzročijo znake staranja.

Hialuronska kislina: Kemična spojina, ki je naravno prisotna v koži in ji pomaga zadrževati vodo. Hialuronska kislina, ki lahko zadrži do 1000-krat več vode kot je njena lastna teža, je ključna sestavina vlažilnih izdelkov Neutrogena® Hydro Boost.

Hidracija: Dovajanje vlage v kožo, da bi bila ta bolj zdrava in prožnejša.

Hiperpigmentacija: Potemnitev kože na območju mozolja, ki se lahko pojavi, če se nepravilnosti, ki so posledica vnetih aken, ne zdravi.

Hipoalergeno: Izdelki so hipoalergeni, kadar vsebujejo sestavine, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek alergijskih reakcij na občutljivi koži.

Lipidi: naravno prisotne maščobne spojine, ki pomagajo ohranjati navlaženost in ravnovesje kože.

Mastni lasje: Pogosta uporaba izdelkov za nego in oblikovanje las lahko povzroči kopičenje oblog na laseh, zaradi česar imate občutek, da so lasje po pranju še vedno umazani in pusti. Rešitev je lahko uporaba čistilnega šampona ali šampona proti oblogam na lasem.

Mastna koža: Koža, ki proizvaja večjo količino olja, ki lahko zamaši pore, privablja bakterije in povzroča akne.

Mešana koža: Koža, ki je na nekaterih predelih suha ali normalna, na T-predelu, ki vključuje čelo, nos in brado, pa mastna.

Metoda dvojnega čiščenja: Po priporočilu znamke NeutrogenaⓇ je to najboljša večerna rutina, pri kateri uporabimo izdelke, ki delujejo skupaj in s katerimi je koža bolj zdrava. Kombinacije izdelkov so odvisne od tipa kože. Pri prvem koraku uporabite sredstvo za odstranjevanje ličil, da očistite površino kože, pri drugem pa izdelek za globinsko čiščenje, da odstranite olje in umazanijo iz por in tako preprečite težave s kožo.

Milija: Majhna izboklina na koži, ki je na sredini bela in ni vneta.

Mozolj: rdeča in občutljiva (vneta) izboklina na koži.

Nekomedogeno: Nekomedogeni izdelki so zasnovani tako, da zagotavljajo vlaženje in pri tem ne mašijo por.

Normalna koža: Ni premastna in ne presuha; ljudje z normalno kožo običajno nimajo nepravilnosti na koži ali drugih težav z njo.

Ogrci: Majhne izbokline na koži, ki so na sredini črne in niso vnete.

Piling: Odstranjevanje odmrlih kožnih celic, običajno z nežnim izdelkom za čiščenje, včasih pa tudi bolj konkretno, s pilingom.

Prhljaj: najpogostejši vzrok za srbeče, luskasto lasišče. Dve manj pogosti težavi, znani kot luskavica lasišča in seboroični dermatitis, lahko prav tako povzročita trajno luščenje in draženje lasišča.

Retinol: Oblika vitamina A, ki dokazano zmanjšuje pojav drobnih linij in gub. Retinol izboljša regeneracijo kože in pomaga obnoviti zaloge kolagena in elastina v koži ter tako povečuje volumen kože.

Rozacea: Obolenje kože, pri katerem je koža na videz pordela, s prekomerno uporabo pilinga lahko takšno stanje še poslabšamo.

Salicilna kislina: Spojina, ki jo vsebujejo nekateri izdelki proti aknam in ki zmanjšuje velikost in rdečino aken ter jih pomaga preprečiti.

Sebum: Proizvajajo ga oljne žleze; sebum ščiti kožo in jo ohranja vlažno. Ko telo proizvaja preveč sebuma, se lahko ta ujame v pore in jih zamaši ter povzroči nastanek bakterij, kar lahko privede do izbruha aken.

Širok spekter: Izdelki za zaščito pred soncem, ki zagotavljajo zaščito pred sevanjem žarkov UVA in UVB.

SPF (faktor za zaščito pred soncem): Kratica SPF označuje dodatni čas, ko je lahko koža izpostavljena soncu brez opeklin. Večina dermatologov priporoča uporabo izdelkov z oznako SPF 30 ali več, ki v idealnih pogojih zaščitijo kožo do 30-krat dlje kot brez nanosa izdelka.

Sredstvo za zaščito pred soncem: Izdelek, ki ščiti kožo pred sončnimi žarki. Nekatera sredstva za zaščito pred soncem ponujajo boljšo zaščito, ker vključujejo sestavine, ki ščitijo kožo pred sončnimi žarki UVA in UVB.

Suhi lasje: Lase prekriva plast prekrivajočih se celic, imenovana povrhnjica. Če je povrhnjica poškodovana, las postane porozen in tako ne more zadrževati vlage. Zato so lasje videti pusti, na otip pa so grobi in bolj nagnjeni k cepljenju in lomljenju.

Suha koža: Koža, ki ne proizvaja dovolj naravne vlage in/ali izgublja vlago hitreje kot normalna koža, zaradi česar je zategnjena in morda tudi groba na otip, srbeča ali luskasta.

Tehnologija Barriercare: Tehnologija podjetja Neutrogena®, ki je bila razvita za čiščenje kože in odstranjevanje odvečnih olj, ne da bi pri tem škodovala koži. Ta tehnologija pri čiščenju uporablja večje, polimerne molekule, ki ne prodirajo skozi zaščitno plast kože in je ne poškodujejo ter tako zadržujejo lipide, ki kožo ohranjajo navlaženo in zdravo.

Tonik: Izdelek za nego kože, ki ga lahko uporabljate kot izdelek za čiščenje obraza in/ali kot zdravilno sredstvo s sestavinami, ki lajšajo nekatere težave s kožo. Nekateri toniki vsebujejo salicilno kislino, ki pomaga zdraviti kožo nagnjeno k aknam, drugi pa lahko vsebujejo alfa hidroksi kislino, ki pomaga odpraviti odmrle kožne celice.

T-predel: Področja obraza, ki vključujejo čelo, nos in brado, kjer mastna koža pogosto povzroča težave z aknami.

UV: Kratica za ultra vijolično svetlobo, ki je del spektra sončne svetlobe in ki povzroča sončne opekline ali poškodbe kože.

UVA: Element sončnih žarkov UV, ki prodre globlje v kožo in lahko povzroči sončne opekline, prezgodnje staranje in kožnega raka. Žarki UV so prisotni celo leto; z oceno SPF ni mogoče ustrezno izmeriti, kako dobro vas posamezno sredstvo za zaščito pred soncem v resnici ščiti pred temi žarki.

UVB: Element sončnih žarkov UV, ki v prvi vrsti povzroča sončne opekline in morebitne druge težave s kožo, vključno s kožnim rakom.

Vnetne akne: Znane tudi kot zmerne ali cistične akne, lahko nastanejo, če koža ne more uravnavati izločanja naravnega olja, kar povzroča nastanek bakterij in vnetje.