Skip to main content

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

Biti na tekočem z vsemi novicami, povezanimi z nego kože, lahko postane misija nemogoče. Od masažnega valja za obraz do mask za ustnice je včasih težko vedeti, kateri trendi bodo v enem mesecu izginili in kateri resnično veljajo.

Na srečo ena sestavina ostane za vedno: glikolna kislina za kožo. Tukaj lahko preberete vse, kar morate vedeti o njej.

Kaj je glikolna kislina?

Verjetno se vam ta beseda zdi znana. Glikolna kislina je ključna sestavina najbolj znanih kozmetičnih izdelkov za kožo in mnogi jo imajo za sveti gral. Zakaj?

Kot pojasnjuje Journal of Cosmetic Dermatology, je glikolna kislina naravna alfa hidroksilna kislina s terapevtskimi lastnostmi, zaradi česar je idealna za zdravljenje različnih potreb kože.

Prednosti glikolne kisline

1. Glikolna kislina v obliki pilinga odpravi težave s kožo tako, da spodbuja obnovo celic v površinskih delih kože.

2. Pomaga v boju proti suhi koži, ekcemom in psoriazi, pa tudi proti bradavicam, hrapavi koži in rozacei (rdečica obraza).

3. Bori se proti spremembam kože, ki jih povzroča staranje, kot so gube in poškodbe kože zaradi izpostavljenosti soncu.

Seznam koristi glikolne kisline je ogromen! Vsi pa potrebujemo malo dodatne pomoči v enem od teh primerov.

Če je vaša koža nagnjena k aknam in imate na sebi madeže ali brazgotine, lahko glikolna kislina aktivira proces celjenja kože tako, da obnovi celice in izbriše znake poškodb. Študija, objavljena v Journal of Dermatology, je pokazala, da uporaba glikolne kisline na koži, bodisi v visokih koncentracijah skozi vrsto pilingov bodisi v nizkih koncentracijah kot del vsakodnevne nege, odpravlja brazgotine zaradi aken pri pacientih. Druga študija, predstavljena v reviji Dermatologic Surgery, je pokazala, da uporaba glikolne kisline pri dermatoloških težavah, zlasti pri aknah, bistveno izboljša stanje kože že po dveh pilingih s 30-odstotno koncentracijo.

Kako glikolna kislina vpliva na kožo?

Odlično, zdaj že poznate prednosti glikolne kisline. Čas je, da se potopite v znanost, zato vzemite epruvete in si nataknite očala. Analizirali bomo učinek kemičnega pilinga in eksfoliacije s pomočjo glikolne kisline.

Raziskave Ameriškega združenja za dermatologijo so potrdile, da se glikolna kislina lahko nanese na kožo na dveh ravneh. V majhnih ali »površinskih« količinah ta alfa-hidroksi kislina vstopi le v površinsko plast kože, poskrbi za nežno eksfoliacijo in razkrije novo, manj poškodovano kožo. Medtem ko se glikolna kislina uporablja v večjih količinah, prodre ne le v površinsko, temveč tudi v srednjo plast kože, da izloči odmrle celice, ki se sčasoma začnejo ločevati. Ta postopek se imenuje »kemični piling«.

Kako se uporablja glikolna kislina?

Če glikolno kislino uporabljate prvič, bi bilo najbolje, da začnete z manjšimi količinami tako kot s katero koli novo sestavino v negi kože. Začnete lahko jutranji ritual in ritual pred spanjem, ki vključuje čiščenje por obraza z izdelkom, ki vsebuje glikolno kislino. Ta izdelek bo očistil in oluščil kožo ter združil nekaj korakov dnevne rutine v samo enega.

Začnite vlaženje obraza z mlačno vodo, nežno zmasirajte majhno količino izdelka v kožo in nato sperite. Poleg čistilca za obraz lahko uporabite masko za obraz, tonik ali kremo z glikolno kislino.

Poleg vsakodnevnega čiščenja kože lahko do dvakrat na teden uporabljate tudi čistilno masko. Plast maske morate enakomerno nanesti in pustiti, da se izdelek posuši (tj. približno 20 minut), nato ga odstranite, ko je popolnoma suh. Opazili boste, da maska ​​vstopi v zamašene pore, odstranjuje odmrle kožne celice, odvečno maščobo, umazanijo in ličila, zaradi česar je koža čista in gladka.

Če želite narediti korak dlje in uporabiti večje količine glikolne kisline, kot se uporablja v kemičnih pilingih, se najprej posvetujte z dermatologom, če želite vedeti, ali lahko to storite.

Pomeni:

  1. Journal of Cosmetic Dermatology. Alpha-hydroxyacids and carboxylic acids. Ruey J Yu, Eugene J Van Scott. Posvetoval v 11/08/2021.
  2. International Journal of Dermatology. Biweekly serial glycolic acid peels vs. long-term daily use of topical low-strength glycolic acid in the treatment of atrophic acne scars. Zülal Erbağcı MD, Cenk Akçalı MD. Posvetoval v 11/08/2021.
  3. Dermatologic Surgery. Comparison of α- and β-Hydroxy Acid Chemical Peels in the Treatment of Mild to Moderately Severe Facial Acne Vulgaris. Posvetoval v 11/08/2021.
  4. ASDS. Chemical Peels. Posvetoval v 11/08/2021.
ten uscat

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje

Nega suhih rok

Beauty & Skincare Tips

Nasveti za lepoto in nego kože

Izboljšajte svojo nego in lepoto kože z nasveti strokovnjakov.