Skip to main content

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje

Koža na obrazu je eden najpomembnejših delov našega telesa, saj je ta veliko tanjša in nežnejša kot na preostalih delih telesa. Hkrati pa je čez vse leto nenehno izpostavljena različnim dejavnikom, ki jo lahko poškodujejo.

Vzroki za suho kožo obraza

Naše telo uporablja mehanizem, ki mu omogoča zadrževati hidratacijo tudi na najbolj površinskem delu epidermisa, znanem kot rožena plast (stratum corneum). Ko ta mehanizem ne deluje pravilno, lahko izguba vlage povzroči draženje kože in suho kožo.

Suha koža na obrazu pogosto ustvari občutek zategovanja in nelagodja po umivanju, razen če se nanese vlažilna krema ali krema za kožo. Suho kožo poslabšajo veter, ekstremne temperature in klimatske naprave, dejavniki, ki povzročajo zategovanje, razpokanje ali luščenje kože.

Koža je lahko videti tudi brez življenja, zlasti v predelu okoli oči in na licih, kjer se lahko razvijejo gube, pa tudi majhne izrazne linije na teh področjih in v kotičkih ust.

Izogibanje glavnim dejavnikom, ki povzročajo suho kožo, je enako pomembno kot uporaba ustreznih izdelkov.

Suha koža obraza pomeni, da je kožna pregrada oslabljena, kar povzroča čezmerno transepidermalno izgubo vode, pri kateri preveč vlage iz kože izhlapi zunaj. Ta vrsta kože je odvisna od notranjih dejavnikov, na katere ni mogoče vplivati, kot so genetika, zdravstvene težave in starost. Obstajajo pa tudi zunanji, okoljski in sezonski sprožilci, ki se jim je mogoče izogniti.

Suha koža pozimi

Mraz ali vlaga zunaj, skupaj z zadušljivo toploto v notranjosti, sta lahko glavna krivca, da se koža pozimi bolj posuši. Zato je pravi čas, da začnete uporabljati vlažilne kreme za obraz, ki zagotavljajo visoko vlaženje kože. Ne pozabite hidrirati tudi ustnic! Nekaterim ljudem pomaga tudi uporaba vlažilca zraka v zaprtih prostorih.

Suha koža poleti

Uporaba klimatskih naprav poleti lahko poslabša suhost kože, tako kot ogrevanje pozimi, saj zmanjša vlažnost zraka. Če torej veliko ur preživite v klimatiziranem prostoru, uporabite vlažilno kremo, ki zagotavlja višjo raven vlaženja. Klor v bazenih in morska sol prav tako škodujeta suhi koži, razen če si obraz takoj po kopanju sperete s čisto vodo. Dehidracijo kože povzroča tudi potovanje z letalom. Da bi preprečili ta neprijeten občutek suhosti, si med letom pogosto nanesite vlažilno kremo.

Ne pozabite, da po umivanju suha koža obraza pogosto postane »napeta« in ustvari občutek nelagodja.

Kreme za suho kožo obraza

Za preprečevanje suhe kože na obrazu uporabljajte vlažilne kreme, ki vsebujejo naslednje sestavine:

Hialuronska kislina: naravno je prisotna v koži in je močno vlažilno sredstvo, ki lahko v vodi absorbira do 1000-krat večjo težo. Sčasoma naša koža izgubi hialuronsko kislino, vendar formule iz linije Neutrogena® Hydro Boost, obogatene s hialuronsko kislino, pomagajo ohranjati kožo hidrirano in »obogateno«,  posledično pa je koža bolj mehka in gladka.

Glicerin: izvrstno in učinkovito vlažilno sredstvo, saj privlači vodo, bodisi iz zraka bodisi iz globljih slojev kože. Primeren je za mazanje rožene plasti (stratum corneum), najbolj površne plasti kože.

Krema za sončenje: te vsebujejo različne formulacije in zagotavljajo različne ravni zaščite. Izpostavljenost soncu je lahko še posebej škodljiva za ljudi s suho kožo obraza, ker lahko povzroči strukturne poškodbe, ki poslabšajo staranje površinskega že poškodovanega dela kože, ker je zaščitna pregrada kože oslabljena. 

Tisti s suho kožo obraza se bodo morda počutili bolje s fizično kremo za sončenje; torej izdelki, ki vsebujejo sestavine, kot sta mikronizirani cinkov oksid ali titanov dioksid, namesto da bi izbrali kemični zaščitnik s sestavinami, kot sta oktinoksat ali avobenzon. V vsakem primeru ne pozabite, da vam sredstva za zaščito pred soncem s širokim spektrom ne bodo le pomagala ohraniti bolj zdravo kožo, temveč vam bodo zagotovila njeno dragoceno vlaženje.

Priporočamo, da se posvetujete z dermatologom ali družinskim zdravnikom, ki vam bo dal najustreznejše smernice za zdravljenje svojega tipa kože.

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

Odgovarjamo na vsa vaša vprašanja o retinolu za kožo