Skip to main content

Odgovarjamo na vsa vaša vprašanja o retinolu za kožo

Odgovarjamo na vsa vaša vprašanja o retinolu za kožo

Retinol že dolgo časa velja za sveti gral aktivnih sestavin za nego kože. Zaradi sposobnosti izboljšanja aken, brazgotin, poškodb zaradi sonca in gub, se dermatologi strinjajo, da je retinol nekakšno čudežno zdravilo za kožo. Mogoče ste to že vedeli, kajne?

Zdaj je prišel čas, da se nekoliko bolje poglobimo v prednosti retinola za nego kože. Pojasnimo vam vse, kar morate vedeti in odgovorimo na nekatera najpogostejša vprašanja o tej aktivni sestavini.

Kaj je retinol?

Retinol je znanstveni izraz za vitamin A in njegove derivate. Vitamin A je bistveno mikrohranilo, ki je naravno prisoten v ribjih jetrih, rumenjakih, mleku, siru in maslu. Vendar vitamin A ne prihaja samo iz organskih virov, temveč je bilo sintetično proizvedenih več kot 1.000 retinoidov; tj. po kemični poti, v katere spada retinol, s ciljem povečanja njegove terapevtske koristi in zmanjšanja neželenih učinkov.

Najbolj uporabljeni in priljubljeni sintetični retinoidi so: izotretinoin, etretinate, acitretin in karotenoid etil ester, ki so zelo učinkoviti pri zdravljenju kožnih težav.

Kdo naj uporablja retinol?

Izdelki za nego kože, ki vsebujejo retinol, se uporabljajo za zdravljenje dermatoloških težav, vendar se ta ne sme uporabljati kot preventiva. Pravzaprav je najboljši čas za vključitev retinola v svojo vsakodnevno nego kože, ko opazite prve znake aken, vnetja ali hiperpigmentacije. Če dodate to aktivno sestavino v svojo kolekcijo izdelkov takoj, ko se pojavi dermatološka težava, jo lahko hitro popravite, preden postane vir frustracije.

retinol para la piel

Poleg tega je dokazano, da retinol izboljšuje videz zrele kože, zato je dobro, da ga vključite v svojo nego kože ob prvem znaku mimičnih gub, gub ali sončnih poškodb.

Čemu je namenjen retinol?

Retinol ima ključno vlogo pri zdravljenju aken, saj ko ga koža absorbira, blokira več pomembnih vnetnih poti. Z blokiranjem teh poti retinol omejuje aktivacijo znakov vnetja, ki povzročajo akne in dušikov oksid: kazalec psoriaze in rozacee.

Kako ga uporabljati?

Kot so pojasnili na Kliniki Mayo, je priporočena dnevna doza vitamina A za odrasle 5.000 mednarodnih enot (UI), ki jih najdete v številnih izdelkih na prodaj brez recepta. To je odlična alternativa v primeru blagih težav kože.

 crema con retinol

Če potrebujete intenzivno zdravljenje, je najmanjši odmerek 100.000 UI na dan, čeprav lahko v nekaterih primerih doseže tudi 1.000.000 UI na dan, na zdravniški recept. Ne pozabite, da bo zdravljenje trajalo omejeno zaradi toksičnosti, povezane z velikimi odmerki vitamina A.

Pomembno je tudi vedeti, da uporaba visokih koncentracij retinola ni vedno najučinkovitejša rešitev. Retinol je občutljiva sestavina, ki zahteva natančno formulacijo in uporabo za ohranjanje kemijske stabilnosti. To pomeni, da tudi če je na etiketi naveden visok odmerek, ga vzemite z rezervo, ker nestabilen retinol ne bo učinkovit. Destabilizacijo najlažje zaznamo tako, da opazimo, ali je izdelek porumenel.

Druge pomembne podrobnosti, ki jih morate vedeti

Upoštevajte, da lahko lokalna uporaba retinoidov povzroči nekatere neželene učinke, med katerimi so: pordelost, suhost, draženje, prevelika občutljivost na sonce, pekoč občutek in srbenje na predelu, ki se zdravi. Iz tega razloga ljudem s suho ali občutljivo kožo običajno ni priporočljivo uporabljati retinola. Nasprotno, ljudje z normalno, mastno ali mešano kožo lahko koristijo uporabo retinola, ne da bi imeli te neželene učinke, ker običajno imajo večjo sposobnost okrevanja.

Če dodate to aktivno sestavino v svojo kolekcijo izdelkov za nego kože, si boste olajšali marsikatero težavo kože. Če pa želite uporabljati retinol, najprej poskusite izdelek brez recepta in preverite, kako se odzove vaša koža. Za uporabo večjih odmerkov se najprej posvetujte s svojim dermatologom.

Pomeni:

  1. NCBI. What is vitamin A and why do we need it? Clare Gilbert. Posvetoval v 11/08/2021.
  2. Dermatologic Clinics. New Retinoids for Dermatologic Diseases: Uses and Toxicity. Nicholas J. Lowe, M.D. Michael David, M.D. Posvetoval v 11/08/2021.
  3. NCBI. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne. James Leyden. Linda Stein-Gold. Jonathan Weiss. Posvetoval v 11/08/2021.

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

ten uscat

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje

Beauty & Skincare Tips

Nasveti za lepoto in nego kože

Izboljšajte svojo nego in lepoto kože z nasveti strokovnjakov.