Skip to main content

Kaj morate vedeti o salicilni kislini

salicilna kislina

Pri izbiri najboljše sestavine za boj proti aknam je ena, ki izstopa od ostalih: salicilna kislina.

Te preverjene sestavine za nego kože se borijo proti bakterijam, ki povzročajo akne. Pravzaprav jih lahko najdete v različnih izdelkih iz iste serije, zlasti v sredstvih za čiščenje obraza, sredstvih za nego aken in pilingih. Vendar to ne pomeni, da sta obe sestavini enaki.

Kaj je silicilna kislina?

Salicilno kislino že približno 2000 let (1) uporabljajo za boj proti mozoljem in aknam na obrazu. Gre za betahidroksi kislino, ki deluje tako, da prodre globoko v kožo in raztopi vse, kar maši pore in prepreči nastanek izbruhov, bodisi odvečno maščobo in odmrle kožne celice bodisi okoljske dražljaje, kot so nečistoče in delci onesnaženega zraka.

Rezultat? Izbruhi so milejši in manj pogosti, saj salicilna kislina uničuje bakterije, ki povzročajo akne, in deluje kot naravni piling. Deluje tudi protivnetno, zato je manj verjetno, da bo povzročala rdečico. Koncentracija salicilne kisline v izdelkih za obraz, ki so na voljo brez recepta, je omejena na 2 %, v higienskih izdelkih, kot so čistilna sredstva ali šamponi, pa na 3 %.

Kako uporabljati salicilno kislino pri negi kože?

Če imate črne in bele ogrce, bi morala salicilna kislina zadostovati za čiščenje por.

Pri občutljivi koži začnite s salicilno kislino, saj je manj verjetno, da bo povzročila draženje. Če je vaša koža suha, lahko izdelke še vedno uporabljate. Vendar je bolje, da jo uporabljate v sredstvih za čiščenje obraza, da se sestavine ne bi predolgo zadrževale na koži in povzročile izsušitev. Poleg izdelkov za akne obvezno uporabljajte tudi vlažilno kremo, da ohranite zaščitno funkcijo kože in zmanjšate možnost draženja draženja.

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

Neutrogena cara

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?