Skip to main content

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?

Хиалуронова киселина

Če ste posebej pozorni na sestavine, ki so v izdelkih za nego kože, ste se verjetno srečali z nečim, kar se imenuje hialuronska kislina.

Čeprav se samo ime zdi zapleteno, je njen mehanizem delovanja zelo preprost: hialuronska kislina, za katero se včasih uporablja okrajšava AH, pomaga vzdrževati vlažnost kože in zato velja za eno najučinkovitejših sestavin pri vlaženju kože. Pri nanosu se ustvarijo celične ovire, ki pomagajo zadržati vlažnost kože in izboljšati njeno teksturo.

Kaj pravzaprav je hialuronska kislina?

Obstajajo nekatere vrste kože, ki ne prenašajo določenih agresivnih kemičnih sestavin v mnogih kremah proti staranju. Hialuronska kislina lahko koži zagotovi potrebno vlažnost, ne da bi povzročila draženje kože. Namreč, gre za sestavino, ki je že naravno prisotna v koži in se uporablja pri nekirurških metodah pomlajevanja.

»Ko se hialuronska kislina vbrizga neposredno v usnjico, se ta napolni in hidrira kožo z vidnim učinkom, ki traja od šest mesecev do enega leta po vbrizganju«, pravi dr. Erum llyas, dermatologinja iz inštituta Montgomery Dermatology.  

Se sprašujete, zakaj bi nekdo želel vbrizgati hialuronsko kislino? Odgovor je preprost: hialuronska kislina je  dolgoverižna molekula in lahko deluje le na površinskem delu kože. Lokalna uporaba hialuronske kisline torej pomaga koži, da ohrani vlago in zgladi gube. Toda vbrizgavanje je najboljši način, da deluje neposredno pod površinsko plastjo kože. Hialuronska kislina je prilagodljiva sestavina, ki lahko deluje na različnih ravneh.

Katere vrste izdelkov vsebujejo hialuronsko kislino?

Iskanje izdelkov za nego kože, ki vsebujejo hialuronsko kislino, ne bi smelo predstavljati težav, saj ima zaradi svojih posebnih vlažilnih lastnosti široko uporabo v izdelkih. Vendar se pogosteje uporablja v vlažilnih kremah in izdelkih proti staranju. V izdelkih za sončenje in kozmetiki je hialuronska kislina poleg tega, da prispeva k hitrejšemu in učinkovitejšemu delovanju izdelka, odgovorna tudi za vlaženje kože.

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

Odgovarjamo na vsa vaša vprašanja o retinolu za kožo

Beauty & Skincare Tips

Nasveti za lepoto in nego kože

Izboljšajte svojo nego in lepoto kože z nasveti strokovnjakov.