Skip to main content

Vodnik za uporabo kreme z retinolom za začetnike

retinol guide

Slišali ste torej vse o čudežni sestavini-retinolu in ste pripravljeni, da jo preizkusite, vendar vas skrbi, kako se bo vaša koža odzvala. S tako močno sestavino morate narediti nekaj korakov, da bi kar najbolje izkoristili kreme z retinolom in omejili tveganje za kakršnekoli slabosti.

Pri kateri starosti naj začnem z uporabo retinola?

Kremo z retinolom lahko začnete uporabljati, ko na vaši koži opazite prve znake staranja. Na primer, ko začnete videti globlje linije in gube, ki jih vaš običajni režim vlaženja ne obvladuje več.

Starost, ko se to zgodi, se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so vaš tip kože, vaše splošno zdravje in količina izpostavljenosti soncu, ki ste jo imeli skozi življenje. Na primer, če imate svetlo polt in ste zmerno izpostavljeni soncu, boste morda želeli začeti uporabljati retinol prej kot nekdo z olivno poltjo, ki jo je vedno ščitil pred soncem.

Imam občutljivo kožo, ali lahko še vedno uporabljam retinol?

Sami najbolje veste, kako se vaša koža odziva na nove sestavine, oziroma, ali je občutljiva ali pa odporna. V skladu s tem prilagodite uporabo retinola.

Tudi, če se je vaša koža že prej odzvala na izdelke z visoko vsebnostjo retinola, ji lahko še vedno koristi drugačna krema z retinolom. Torej, najboljši način, da ugotovite, je skozi testiranje.

Če je vaša koža občutljiva, začnite s kožnim testom – nanesite majhno količino na dva centimetra velik kvadratni predel na licu trikrat tedensko v obdobju dveh tednov, in počakajte, da vidite kako se bo odzvala, preden jo nanesete kamorkoli drugam. 

Razen, če uporabljate posebej oblikovano kremo za oči z retinolom – kot je krema za oči Neutrogena Retinol Boost Eye Cream – se izogibajte posebej občutljivim predelom okoli oči, nosu ali ust.

Preverite občutljivost – rdečico, srbenje, luščenje. Če pride do tega, boste morda želeli prekiniti test za en teden. Če imate takojšen pekoč občutek, kožo temeljito sperite s hladno vodo in jo obrišite.

Če se vaša koža dobro odzove na majhnem testnem območju, so kreme z retinolom primerne za uporabo na celotnem obrazu in vratu.

retinol_cream_test.jpg

retinol cream test

Koliko kreme z retinolom naj nanesem in kako jo nanesem?

Če ugotovite, da je krema z retinolom primerna za vašo kožo, lahko začnete z uporabo količine kreme v velikosti grahovega zrna za celoten obraz, razen pri potencialno občutljivih predelih, omenjenih zgoraj, in na vratu, ter jo nežno zgladite.

Koža lahko absorbira le toliko retinola. Več kot to je zapravljanje izdelka in lahko poveča tveganje za draženje.

Dermatologi pogosto priporočajo, da po čiščenju počakate nekaj minut, preden nanesete izdelke, ki vsebujejo retinol, še posebej, če je vaša koža občutljiva.

Pri uporabi retinola podnevi vedno nosite kremo z zaščitnim faktorjem, saj lahko vaša koža postane bolj občutljiva na sončno svetlobo.

Kolikokrat na teden naj uporabljam kremo z retinolom?

Ključ do odličnih rezultatov z retinolom je postopno povečevanje uporabe.

Če je vaša koža občutljiva, prvi teden uporabljajte kremo z retinolom samo dvakrat na teden, le ponoči. Preverite odziv svoje kože na kremo, in če jo dobro prenašate, lahko z uporabo nadaljujete do trikrat tedensko. Nato sledeči teden do štirikrat, in tako naprej.

Če je vaša koža bolj odporna, boste morda želeli začeti s pogostejšo uporabo, do vsak drugi večer, nato pa preidite na vsakodnevno večerno uporabo, ko se vaša koža prilagodi sestavini.

To se morda zdi počasno, saj želite videti odlične rezultate čim prej, vendar je pomembno, da se vaša koža navadi na retinol počasi.

use_of_retinol_creams.jpg

use of retinol creams

Kaj naj naredim, če moja koža postane razdražena?

Pri vseh tipih kože je normalno, da občutite rahlo rdečico, toploto ali luščenje kože, dokler se koža ne navadi na izdelek z retinolom.

To so začasni znaki, da formula deluje. Vendar pa, če ti učinki vztrajajo, ali povzročajo nelagodje, prenehajte z uporabo izdelka za en teden in nato poskusite znova, postopoma povečujte uporabo, morda z izdelkom z blažjim učinkom.

Če kadarkoli vaša koža postane rdeča, boleča ali posebej suha, prenehajte uporabljati izdelek za vsaj pet dni, da si koža opomore. Morda boste želeli poskusiti znova, še počasneje in z manj izdelka, ali pa ponoviti kožni test, da preverite, ali ste res posebej občutljivi na sestavino, in ne bi smeli uporabljati retinola.

Zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?

Neutrogena cara

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?