Skip to main content

Kako prepoznati različne tipe kože in zakaj je to tako pomembno?

tipovi koze

Vsi si želimo brezhibne in sijoče kože, vendar vsakemu od nas ne ustreza enaka strategija. Zato je pomembno poznati svoj tip kože, da jo lahko negujete s primernimi izdelki.

Prvi korak k ohranjanju brezhibne in zdrave kože je razumevanje, da obstajajo različni tipi kože, zato morate poznati svoj tip kože. Ne bi jedli hrane, na katero ste alergični, samo zato, ker so vam rekli, da je zdrava, kajne? Enako velja za vašo kožo! Uporaba izdelkov, ki niso primerni za vaš tip kože, je neučinkovita in lahko celo škodljiva.

Koža se deli na pet kategorij: normalna, mastna, mešana, suha in občutljiva. Zagotovo ena od teh ustreza opisu vaše kože. Čeprav se koža lahko spreminja zaradi podnebja, zdravja in staranja, je tip kože genetsko pogojen in ostaja enak vse življenje.

Vendar pa je pomembno, da ne zamenjate vrste kože z dermatološkimi težavami. Kožne bolezni so težave, ki se pojavljajo pri različnih vrstah kože. V nekaterih primerih imajo lahko ljudje z različnimi tipi kože enake težave. Tisti z občutljivo ali suho kožo so namreč nagnjeni k občutku razdražene kože.

Prepoznajte svoj tip kože

Želite izvedeti, kakšen je vaš tip kože, in odkriti ključ do njenega boljšega videza? Odgovorite na teh pet vprašanj, da odpravite vse dvome in ugotovite, kakšen je vaš tip kože.

prepoznajte_svoj_tip_koze.jpg

prepoznajte svoj tip koze

1.Normalna koža

Če imate malo mozoljev, majhne pore in vaša koža običajno ni razdražena ali rdeča, imate verjetno normalno kožo. Ta tip kože je običajno uravnotežen, ne presuh ali premasten in brez madežev.

Ker je vaša koža mehka in elastična, sprejme večino aktivnih sestavin, ki se uporabljajo v izdelkih za nego kože, zato bo nakup lepotnih izdelkov za vas prava mala malica. Pomembno pa je, da se zaščitite pred poškodbami zaradi UV-žarkov z vsakodnevno uporabo kreme za sončenje in da nadzorujete raven stresa ali prehrano, če se vam pojavijo mozolji.

2.Mastna koža

Za mastno kožo so značilne velike pore, občutek mastne kože čez dan in madeži. Res je, da je ta tip kože nekoliko težje negovati, vendar se znaki staranja na njej pokažejo kasneje - to je dobra novica!

Pri ljudeh z mastno kožo žleze lojnice delajo nadure in ko se odvečno olje pomeša z umazanijo in odmrlimi kožnimi celicami, začnejo nastajati mozolji. Raziskave kažejo, da ima od 40 do 55 % odraslih mastno kožo in trpijo za poznimi aknami.

Z uporabo antibakterijskih sestavin, ki uravnavajo količino olja, lahko te težave nadzorujete in preprečite izbruhe. Pogosta napaka, ki jo delajo ljudje z mastno kožo, in ki še poslabša njihove težave, je pretirano čiščenje. Ne uporabljajte preveč različnih izdelkov in se držite vsakodnevne rutine čiščenja.

3.Mešana koža

Če imate v območju T občutek mastne kože, preostali del obraza pa je uravnotežen, imate tako imenovano mešano kožo. Pri tem tipu kože se olje običajno nabira v coni T, ki jo sestavljajo čelo, nos in brada, preostali del obraza pa je videti normalno. Ker žleze lojnice v coni T delajo nadure, lahko pričakujete suha lica. Kombinacija olja in luščenja lahko občasno povzroči izbruhe in ogrce. Z redno uporabo nežnega čistilnega sredstva in lahke vlažilne kreme bo vaša koža videti čistejša in bolj zdrava.

mjesovita_koza.jpg

mjesovita koza

4.Suha koža

Je vaša koža zategnjena, hrapava ali se lušči? Morda imate suho kožo! Suha koža zadržuje manj vlage kot normalna, žleze lojnice pa izločajo manj olja, kar povzroča luščenje in pojav drobnih gubic. Zaradi teh lastnosti je koža pogosto videti brez življenja in postarana, vendar je dobra novica, da obstajajo preproste rešitve za suhost.

Vlažilna olja, kreme in balzami za obraz dajejo koži volumen, če jih uporabljate dvakrat na dan. Enkrat na teden lahko uporabite tudi nežen piling, da odstranite odmrle kožne celice in omogočite, da pod njimi zasije mlajša in bolj sveža koža.

5.Občutljiva koža

Za občutljivo kožo je značilo, da je rdeča, razdražena in grudasta. Čeprav se lahko vsi tipi kože slabo odzovejo na različne aktivne sestavine ali okoljske dejavnike,  občutljiva koža po uporabi nekaterih izdelkov za nego kože zlahka zardi in postane rdeča. Pri občutljivem tipu kože je le-ta običajno tudi tanjša, ima manjše pore in je bolj suha.

Močna čistila za obraz, alkohol in dišave lahko razdražijo občutljivo kožo. Če imate takšno kožo, se odločite za dermatološke izdelke z nežnim in pomirjujočim delovanjem, kot so izjemno nežni izdelki brez dišav.

Odgovarjamo na vsa vaša vprašanja o retinolu za kožo

Neutrogena cara

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?