Skip to main content

Popestrite svojo rutino: 7 pozitivnih učinkov kurkume na kožo

kurkuma

V 4000-letnem pohodu kurkume skozi zgodovino holističnega zdravljenja je blažila želodčne težave, zdravila prehlade in razkuževala rane. Prav tako se je borila proti aknam, izboljšala od sonca poškodovano polt, blagoslavljala neveste s sijajem in naredila toliko dobrega, da je postala znana kot ena izmed najbolj delavnih začimb na svetu.

Ajurveda, več stoletij stara tradicionalna indijska šola zdravljenja, je začimbo uporabljala v svoji dejavnosti, da bi izkoristila enake prednosti kurkume za kožo, zaradi katerih je danes tako priljubljena v sodobni negi kože.

Ta zdravilna moč, ki izvira iz korenine rastline kurkume, vsebuje spojino, imenovano kurkumin, ki je polna antioksidativnih, antibakterijskih in protivnetnih spojin - in sedaj obstaja več načinov, kako iz kurkume iztisniti vse dobrote kot kdaj koli prej.

Tukaj je sedem različnih prednosti, ki jih lahko izkoristite, če kurkumo dodate v vsakodnevno nego kože.

1. Lahko pomaga pri zdravljenju aken

To deluje na več ravneh. Prvič, kurkuma preprečuje, da bi se kožne celice zlepile  in zamašile pore. Ker je antiseptična in antibakterijska, lahko učinkovito ustavi rast bakterij, ki povzročajo akne. Poleg tega njene protivnetne lastnosti spodbujajo hitrejše celjenje, saj umirijo že vnete predele.

2. Posvetli hiperpigmentacijo

Kurkuma zavira nastajanje melanina, pigmenta, ki je odgovoren za temne lise in druge vrste hiperpigmentacije. Ob redni uporabi lahko izdelek na osnovi kurkume pomaga, da ti madeži naravno zbledijo in ima koža bolj enakomeren ten!

3. Obravnava pusto kožo

Zamašena, vneta ali poškodovana koža je le redko gladka in sijoča, zato lahko kurkuma s svojimi čistilnimi, protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi resno doda sijaj. S povečanjem količine kurkume pri negi kože lahko spodbudite tudi mikrocirkulacijo v koži, zaradi česar boste imeli občutek močnejše in bolj voljne polti.

4. Zmanjšuje temne kolobarje pod očmi

Če dodamo protivnetne in posvetlitvene lastnosti kurkume ter njeno moč za pospeševanje mikrocirkulacije, dobimo popoln recept za boj proti temnim podočnjakom - vse v eni sami sestavini.

5. Varuje pred okoljskimi vplivi

Izpostavljenost soncu, onesnaženost in drugi zunanji dražljaji povzročajo nastanek prostih radikalov. Na srečo je kurkuma polna antioksidantov, ki odstranjujejo te koži škodljive molekule, in zmanjšujejo morebitne učinke okoljskih vplivov.

6. Preprečuje prezgodnje staranje

Še ena od glavnih prednosti kurkume za vašo kožo je njena sposobnost, da spodbuja proizvodnjo kolagena in pospešuje sposobnost telesa, da tvori novo, zdravo tkivo! Poleg tega blokira elastazo, encim, ki napada sposobnost kože, da proizvaja elastin. Če se proizvodnja elastina upočasni, je večja verjetnost, da se pojavijo drobne linije, gube in povešenost.

7. Lahko pomaga pri luskavici in ekcemu

Poleg protivnetnih in protibakterijskih lastnosti, ki pomagajo targetirati vir bolezni, kot je ekcem, lahko kurkuma tudi zavira delovanje PhK, beljakovine, povezane z luskavico.

Načinov, kako izkoristiti prednosti kurkume za kožo, ne manjka. Kot lahko vidite, lahko kurkuma naredi čudeže za vaše zdravje in popestri vašo vsakodnevno rutino nege kože. Ta korenina si je resno zaslužila svoj ugled, zato ne oklevajte in jo preizkusite!

Osnovno vodilo za glikolno kislino za kožo

Zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?