Skip to main content

Odkrijte, kako se na preprost način znebiti aken

Odkrijte, kako se na preprost način znebiti aken

Zakaj in kako se pojavijo mozolji?

Mozolji se najpogosteje pojavijo pri najstnikih, vendar jih je mogoče imeti tudi pri 20, 30 ali 40 letih. Ne glede na starost je vzrok vedno enak: pojavijo se zaradi povečanega izločanja sebuma (tako imenovana hiperseboreja).

Sebum je mastna snov, ki jo koža naravno proizvaja, da jo zaščiti pred mrazom ali sončno svetlobo. Ko se izloči v prevelikih količinah, se pomeša z odmrlimi celicami, ki se kopičijo v porah, in jih tako zamaši.

Sebum nato spodbuja razvoj bakterij, ki so naravno prisotne v foliklu in povzročajo draženje, pordelost, vnetje ali mozolje. Treba je tudi opozoriti na nekatere dejavnike, ki lahko poslabšajo nastanek mozoljev in aken: stres, kajenje, onesnaženje, jemanje zdravil in hormonski ciklus …

Vrste mozoljev:

Obstajajo različne vrste mozoljev, spodaj so razvrščeni po stopnji razvitosti.

Ogrci (komedoni)

Ogrci ali odprti komedoni se pojavijo, ker se pore zamašijo zaradi kopičenja odmrlih celic in bakterij. Postanejo črni, ker sebum v stiku z zrakom oksidira in postane črn. To je prva faza aken.

Rdeči mozolji

Rdeči mozolji ali papule so posledica okužbe z ogrci. Ko pride do vnetja, postanejo rdeče in povečane. Nato na koži nastanejo mozolji, ki so pogosto boleči (imenovani vozliči ali ciste).

Beli mozolji

Beli mozolji ali pustule se pojavijo, ko se rdeči mozolji vnamejo. Za boj proti mikrobom bele krvne celice proizvajajo gnoj, ki postane viden na površini.

Ali veste, kako se znebiti mozoljev? Za vsako vrsto mozoljev obstaja rešitev.

Preden vam razložimo, kako se na preprost način znebiti mozoljev, morate vedeti, da bi morali ne glede na vrsto mozoljev vsak dan, vsako jutro in vsak večer sprejeti rutino čiščenja obraza z uporabo izdelkov, namenjenih svojemu tipu kože.

Ta rutina pomaga odpravljati odvečni sebum, odmrle celice in čez dan nakopičene nečistoče. To je odličen način za preprečevanje težav, tako da pozneje ne iščete načinov, kako se znebiti mozoljev.

Odprava ogrcev

Da bi se izognili pojavu ogrcev, je priporočljivo poleg vsakodnevnega čiščenja narediti piling obraza tudi enkrat ali dvakrat na teden. Piling globinsko očisti pore, odstrani odvečni sebum, kožo pa pusti zdravo in gladko. Ta postopek čiščenja kože lahko zaključimo z losjonom, ker zapira pore in dodatno očisti kožo.

Odprava rdečih mozoljev

Za odpravljanje rdečih mozoljev je treba izbrati izdelke, ki so namenjeni zdravljenju rdečih mozoljev. Ti izdelki jih zmanjšujejo in delujejo preventivno proti nastanku novih. Tako bo vaša koža v prvi vrsti gladka in čista. V primeru bolečih rdečih mozoljev obstajajo pomirjujoči geli, katerih glavni cilj je pomiriti mozolje in osvežiti obraz.

Odprava belih mozoljev

Če se želite znebiti belih mozoljev, jih nikoli ne smete stiskati. To lahko poslabša stanje in poveča tveganje za brazgotine na obrazu (ali telesu).

Tako kot rdeče mozolje, jih je treba vsak dan zdraviti s ciljno usmerjenimi čistilnimi sredstvi za ​​nego obraza, ki imajo pomirjujoč učinek.

Neutrogena cara

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?

Zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?