Skip to main content

Seznanite se z razlikami med normalno in mešano kožo!

mesana koza

Še vedno ne poznate svojega tipa kože? Če veste, ali imate mastno, suho, normalno ali mešano kožo, je bistveno vedeti, katere izdelke izbrati pri rutinski negi obraza.

Kako ugotoviti, ali imate normalno ali mešano kožo

Ena od strategij za prepoznavanje tipa kože je, da se vrnete k naravnemu izgledu in odstranite vse sledi ličil in izdelkov z nežnim čistilnim sredstvom. Ko kožo temeljito očistite, jo osušite in počakajte od 20 do 60 minut. Nato se poglejte v ogledalo in premislite, katera od naslednjih trditev vas najbolje opisuje:

Mešana koža

Če je po 30 minutah koža na čelu, okoli nosu in brade videti mastna, lica pa zategnjena in suha, imate verjetno mešano kožo.

To lahko preverite tako, da na obraz položite vpojno papirnato brisačo. Opazili boste, da se olje nabira v območju T, na licih pa ga je manj.

Mešan tip kože je pogost, ker je v coni T več žlez lojnic. To pomeni, da bo vaša koža na tem območju bolj mastna, zaradi česar boste bolj nagnjeni k pojavu  madežev in zamašenih por.

Nasprotno pa lahko koža na licih in preostalem delu obraza kaže vse znake suhe kože, kot so napetost, hrapavost in luščenje.

razlike_med_normalno_in_mesano_kozo.jpg

razlike med normalno in mešano kožo

S  čistilnim sredstvom in pilingom kožo očistite, da bo bolj zdrava in brez madežev. V rutino čiščenja obvezno vključite vlažilno kremo brez olja, ki bo navlažila bolj suhe predele obraza, ne da bi zamašila pore.

Normalna koža

Če se vaš obraz po 30 minutah ne zdi posebej suh ali masten, imate verjetno normalen tip kože.

Normalna koža na splošno ni mastna ali napeta, prav tako ni posebej dovzetna za madeže in akne. Ljudje z normalno kožo imajo običajno majhne pore in gladko, nežno polt s čistim, sijočim videzom. Morda se vam ni treba truditi, da bi bila vaša koža zdrava in navlažena, vendar to ne pomeni, da lahko zanemarite nego kože, zato preberite naš članek o vsakodnevni negi obraza.

Tudi normalna koža lahko trpi zaradi nečistoč in onesnaženja. Uporabite čistilno sredstvo, ki odstrani 100 % toksinov, in nadaljujte z vlažilno kremo, ki kožo ščiti pred zunanjimi onesnaževalci. Ne pozabite, da morate ne glede na tip kože vedno uporabljati kremo za zaščito pred soncem, da preprečite poškodbe zaradi sonca.

Zakaj je glicerin vaša nova obramba pred suho kožo?

ten uscat

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje