Skip to main content

6 nasvetov za čistejšo kožo

cisto lice i kozu

Vsi bi radi imeli čisto in brezhibno kožo, kajne? Da! Vemo, da so izbruhi aken, pa naj bodo blagi, zmerni ali hudi, lahko neprijetni. Vendar boste s pravimi izdelki, prehrano in življenjskim slogom korak bližje k temu, da končate začarani krog izbruhov in si zagotovite kožo, o kakršni ste vedno sanjali. Spoznajte naših šest nasvetov za ohranjanje čiste kože.

Napadite z aktivno sestavino proti aknam

Ena od ključnih strategij za učinkovit boj proti aknam in preprečevanje prihodnih izbruhov je uporaba higienskih izdelkov, ki vsebujejo čistilne sestavine za boj proti aknam.

Učinkovite aktivne sestavine lahko vsebuje tudi vaš vlažilni izdelek ali izdelki, ki jih uporabljate pri negi kože. Salicilna kislina je na primer ena od preizkušenih sestavin za čiščenje mozoljev, saj deluje kot piling in čisti zamašene pore.

ciscenje_lica.jpg

čiščenje obraza

Čiščenje obraza je ključnega pomena

Umazanija, olje, odmrle kožne celice in ličila lahko zamašijo pore in povzročijo nezaželene akne. Enostavna metoda za odstranjevanje teh nečistoč je, da kožo umivate dvakrat na dan, enkrat zjutraj in enkrat pred spanjem. Enostavno, kajne? Resnica je, da si nekateri ljudje pozabijo umiti obraz. Vemo, tudi mi nismo mogli verjeti. Ker pa je aknasta koža zlahka razdražljiva, priporočamo, da majhno količino izdelka nanesete na konice prstov in ga nežno vmasirate v obraz. Izperite z mlačno vodo in se osušite z brisačo.

Ne stiskajte mozoljev

Vemo, da je mamljivo stiskati mozolje, vendar tega ne počnite! To so vam morda povedali že vaša mama, dermatolog in kozmetičarka, zdaj pa vam to ponavljamo mi. Pomislite, da je mozolj pod površino kože že vnet in pod velikim pritiskom. S stiskanjem lahko povzročite, da bakterije, olje in odmrle kožne celice prodrejo globlje v mešiček, tako da njegova stena sčasoma razpade. Če se to zgodi, se koža še bolj vname, kar pomeni, da je mozolj lahko še bolj rdeč in boleč. To pa ni edina težava - mozolji lahko pustijo tudi brazgotine.

njega_pristica.jpg

ne stiskajte mozoljev

Poskrbite, da bo vaša koža navlažena

Ne glede na to, ali imate suho, mastno ali mešano kožo, vse potrebujejo dnevni odmerek vlage, da ostanejo zdrave. Vlažilni izdelki pomagajo ohranjati kožo navlaženo, zato je mehkejša in bolj gladka. Če imate mastno kožo, uporabite vlažilno kremo brez olja, da se vaša koža ne bo še bolj svetila. Po umivanju obraza uporabite vlažilno kremo kot del rutinske nege obraza. Zadostuje že količina v velikosti graha.

Vadba

Ali ste vedeli, da lahko stres poslabša stanje aken? Telesna vadba je odlična strategija za odpravljanje stresa in je bistvenega pomena za ohranjanje zdrave kože in telesa. Sprva lahko vadite 15 minut na dan, nato pa lahko čas vadbe povečate. Ne pozabite si po vadbi umiti obraza, da odstranite odvečni znoj in olje, ki se lahko nabirata na koži. Če nosite ličila, jih pred treningom odstranite z blagim sredstvom za odstranjevanje ličil. Če imate akne na telesu ali hrbtu, nosite oblačila, ki dihajo, in se po vadbi oprhajte.

Nega suhih rok

ten uscat

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje