Skip to main content

Kakšen tip kože imam, je suha ali mastna?

suha koza

Čeprav ste se najverjetneje že neštetokrat seznanili z različnimi tipi kože, verjetno še vedno niste povsem prepričani, kateri je vaš tip kože. Čeprav se zdi očitno, se veliko ljudi sprašuje, ali imajo suho ali mastno kožo, danes pa vam ponujamo rešitev, kako to ugotoviti!

Kako vedeti ali imate suho ali mastno kožo?

Ena od strategij za prepoznavanje tipa kože je, da se odločite za naraven videz in odstranite vse sledi ličil in izdelkov s čistilnim sredstvom. Ko kožo temeljito očistite, jo osušite in počakajte od 20 do 60 minut. Nato se poglejte v ogledalo in premislite, katera od naslednjih trditev najbolje opisuje vašo kožo:

Suha koža

Če je po 30 minutah koža zategnjena, se lušči ali srbi, imate verjetno suho kožo.

Suhi koži primanjkuje vlage, zato vaše pore skorajda ne izločajo sebuma - lipida, ki kožo prekriva, vlaži in ščiti.

Še ena metoda za preverjanje, ali imate suho kožo, je, da na obraz pritisnete vpojno papirnato brisačo. Če na papirju, ko ga pogledate proti svetlobi, skoraj ni vidne maščobe, pomeni, da imate suho kožo.

Suha koža je pogosto zelo neudobna in ima grobo teksturo. Poleg tega je zaradi luščenja pogosto težko enakomerno nanesti ličila. Zaradi te suhosti je koža lahko tudi brez leska in poveča se verjetnost nastanka drobnih gubic.

Dobra stran je, da boste imeli zelo majhne pore in boste v primerjavi z ljudmi z bolj mastno kožo redkeje trpeli za aknami.

Če imate suho kožo, je pomembno, da v vsaki fazi rutine nege kože uporabljate izdelke, ki so posebej oblikovani za izboljšanje vlažnosti. Poleg uporabe vlažilnega čistilnega sredstva ga za intenzivno vlaženje kombinirajte s serumom.

Mastna koža

Če je po 30 minutah ves obraz sijoč in masten, imate verjetno mastno kožo. Za preverjanje uporabite papirnato brisačo. Mastno kožo boste lahko prepoznali, saj bo papir popolnoma prepojen z maščobo.

Mastna koža je posledica tega, da žleze lojnice proizvajajo presežek sebuma. Tip kože je odvisen od genetike, vendar lahko dejavniki, kot so hormoni, povzročijo, da koža proizvaja več olja. Če imate mastno kožo, bo vaš obraz videti sijoč in masten.

Mastna koža ima tudi večje pore in je zaradi zamašenih por bolj nagnjena k nastanku aken.

Izberite izdelke za nego kože, ki so posebej zasnovani za odstranjevanje odvečnega loja, da bo vaša koža videti čistejša in matirana. Vključitev pilingov za obraz v rutinsko nego mastne kože je odlična ideja, saj bodo pomagali skrčiti pore in vidno zmanjšali videz mastne kože.

Nega suhih rok

Neutrogena cara

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?