Skip to main content

Poiščite svojo najboljšo rutino z retinolom: 7 nasvetov strokovnjakov za nego kože

kreme s retinolom

Retinol, ki ga dermatologi hvalijo kot ultimativni vsestranski izdelek za vašo kožo, je znan po svoji sposobnosti, da se spopade s številnimi dermatološkimi težavami. Ta derivat vitamina A je učinkovit proti znakom staranja – kot so drobne linije in gube, izguba sijaja in neenakomerna polt kože.

Se sprašujete, kako doseči najboljše rezultate z izdelki z retinolom? Obstaja nekaj pomembnih pravil, ki jih morate upoštevati, ko to močno sestavino uporabljate v svoji rutini nege kože. Strokovnjakinja za nego kože in izdelki Neutrogena, Rebecca Bennett, razloži sedem ključnih pravil za uporabo retinola:

1. Retinol začnite uporabljati postopoma

Retinol je zelo učinkovit derivat vitamina A. Pronica globoko v celice, zato je ena najučinkovitejših sestavin za nego kože, ki jih lahko kupite brez recepta.  Priporočljivo je, da odmerek povečujete postopoma.

Če imate občutljivo kožo, je najbolje, da prvi teden uporabljate retinol le dvakrat tedensko. Če se vaša koža dobro odziva, ga lahko uporabljate trikrat tedensko, nato štirikrat tedensko in tako naprej.

Če imate normalen tip kože, lahko začnete uporabljati retinol vsak drugi večer, ko se koža nanj navadi, pa ga lahko uporabljate vsak večer. Morda se zdi, da je proces počasen, vendar bo potrpežljivost poplačana z odličnimi rezultati!

2. Občutljiva koža? Preizkusite in se naučite

Če imate občutljivo kožo, to ne pomeni, da se morate popolnoma izogibati retinolu. Uporaba nežnejše formulacije in upoštevanje previdnostnih ukrepov, ko ga prvič začnete uporabljati, vam bo pomagalo spremljati, kako se vaša koža odziva. Preberite več o tem, kako začeti, v našem vodniku  za začetnike z retinolom.

3. Začasna reakcija je normalna

Ko prvič začnete uporabljati retinol, je normalno, da občutite rahlo rdečico, toploto ali luščenje kože, dokler se vaša koža ne navadi na to močno sestavino. To so začasni znaki, da retinol deluje.

Medtem, ko se vaša koža prilagaja, vsak dan nadaljujte z uporabo primerne vlažilne kreme za vašo vrsto kože. Izogibajte se pilingu luskaste kože, ker jo lahko razdražite, in ne uporabljajte tonikov s kislino, ali drugih izdelkov, ki vsebujejo kisline. Če izkusite kaj več od blagega draženja, pojdite na naša FAQs (pogosto zastavljena vprašanja) o retinolu za podporo.

Potreben čas za prilagoditev je lahko različen, vendar se večina normalnih tipov kože navadi na retinol v dveh do štirih tednih.

4. Uporabljajte retinol ponoči in zaščitni faktor naslednji dan

Retinol je najbolje uporabljati ponoči, saj je svetlobno občutljiva sestavina. Pri uporabi retinola podnevi vedno uporabljajte zaščito pred soncem, saj lahko vaša koža postane bolj občutljiva na sončno svetlobo.

how_to_use_retinol_creams.jpg

how to use retinol creams

5. Pri retinolu velja pravilo, manj je več

Uporaba velike količine retinola ne poveča njegove učinkovitosti. Količina v velikosti graha bo dovolj učinkovita za celoten obraz in vrat. Koža lahko absorbira le toliko retinola. Več kot to je zapravljanje izdelka in lahko poveča tveganje za draženje.

6. Okoli oči nanesite posebno oblikovano kremo

Za področje okoli oči je vedno najbolje nanesti posebno oblikovano kremo za oči, saj je koža tukaj še posebej občutljiva.

Krema za oči Neutrogena Retinol Boost Eye Cream vsebuje retinol, vendar je skrbno zmešana in oblikovana brez dišav, posebej za občutljiv predel okoli oči.

Morda boste želeli katerokoli kremo za oči z retinolom najprej preizkusiti na obrazu, preden jo uporabite na predelu okoli oči, saj je koža okoli oči tanjša in bolj občutljiva.

7. Izogibajte se konkurenčnim sestavinam

Medtem, ko uporabljate izdelke z retinolom, se izogibajte kislinskim izdelkom ali pilingom, saj lahko znatno povečajo tveganje za občutljivost. Če med uporabo izdelkov z retinolom opravljate kakršnekoli tretmaje ali posege na obrazu, se o tem posvetujte z zdravnikom, da se zdravljenje ustrezno prilagodi vaši koži.

Kje najti izdelke z retinolom

Retinol boste našli v različnih izdelkih proti staranju, ki jih ponujajo vaši lokalni kozmetični prodajalci in na spletu. Linija Neutrogena Retinol Boost vsebuje retinol, okrepljen z izvlečkom rastline Myrthus in s hialuronsko kislino.

Odgovarjamo na vsa vaša vprašanja o retinolu za kožo

Neutrogena cara

Kaj je hialuronska kislina in kako koristi vaši koži?